lördag 25 april 2009

Livet i soffan och amerikansk film

I går hade jag min äldsta väninna på besök. Vi har känt varandra i 25 år. Vi satt i soffan och zappade runt på tv-kanalerna och plötsligt ser vi en filmscen som är en flygplansbild över en idyllisk sandstrand. Båda identifierar blixtsnabbt filmen som "Cocktail" utan att ha sett en enda karaktär eller hört ett enda ord yttras. Vi kände igen sandstranden.

Sist vi såg "Cocktail" tillsammans var vi väl i tio-årsåldern och satt i hennes föräldrars hörnsoffa. Där såg vi också "Can't buy me love" och "Lace".

När vi nu såg delar av "Cocktail" igen upptäckte vi besynnerligheter. Exempelvis kommer en ung kvinna framspringande till baren där Tom Cruise jobbar och berättar att hennes vän svimmat på stranden. Tom Cruise bara svingar sig över bardisken och springer bort till väninnan som är omgiven av en ring av människor.
Frågor att ställa: Är en bartender verkligen den man hämtar när ens vän ligger medvetslös på stranden? Hur bra självförtroende har den här unge bartendern som bara tar sig an situationen utan att först ringa efter ambulans? Är inte"hon har fått för mycket att dricka och det är ingen fara" egentligen den enda diagnos en bartender är kompetent att ställa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar