fredag 20 februari 2009

Att fokusera på rätt sak

Ett test: Ditt barn kommer hem från skolan med hyfsade betyg. Där finns ett mvg och ett ig. Vilket av dessa två ska du då fokusera på?
Man bör fokusera på det höga betyget, här finns uppenbarligen intresse, vilja och engagemang. Förmodligen också ett område inom vilket barnet kan bli yrkesverksamt och lycklig.
Första gången jag fick frågan tänkte jag direkt att man måste fokusera på att få upp det låga betyget, att det var mest akut. Men att rikta in sig på något man är sämre på istället för det man är bra på måste ju ligga bakom mycket olycka i världen.

Jag har alltid varit emot det ”nya” betygssystemet med ig, g, vg och mvg just därför att eleverna inte tillåts vara sämre på något. Ett ig är så att säga icke acceptabelt och du måste kämpa för att nå upp till godkänt. Det blir en fokusering på elevens svagheter istället för styrkor. Vad spelar det för roll om man har ett ig i gymnastik om man väger upp det med ett mvg i musik?

Jag säger inte att man inte ska fånga upp elever som är svaga och försöka få dem att nå ett bättre resultat, men det kunde man även göra inom det gamla siffersystemet. Och i det gamla betygssystemet slapp dessutom bra och medelbra elever hetsa över en tvåa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar