fredag 13 november 2009

Paranormalt bra



I går tog jag mod till mig och gick på pressvisning av "Paranormal activity". Min recension nedan:

Paranormal activity
Betyg: 4
Filmstaden, Umeå
Regi: Oren PeliI rollerna: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs med flera

En enorm budget och en massa moderna specialeffekter är ingenting som är nödvändigt för att skapa en bra skräckfilm. Det har tidigare bevisats med exempelvis ”Blair witch projekt” och nu även med nya lågbudgetfenomenet ”Paranormal activity”. Till en minimal kostnad har den 38-årige, före detta tv-spelsdesignern, Oren Peli skrivit manus och regisserat filmen som dragit in tiotals miljoner dollar i USA. Filmen spelades in i hans eget hem under en vecka. En massiv hajp på nätet och effektiva trailers är bakomliggande orsaker till att framgångarna.

Handlingen är enkel. Det unga paret Micah och Katie skaffar en videokamera när oförklarliga saker börjar hända i deras gemensamma hem. Genom denna enda kamera får sedan biopubliken följa händelseutvecklingen i huset. Kameran riggas upp framför allt nattetid och det knarras lite i dörrar och springs i trappan, men till en början är det inte så mycket mer. Mannen i huset tycker mest att det hela är häftigt och är angelägen om att fånga något på band. Detta tycks provocera närvaron och de nattliga aktiviteterna trappas upp tills ingen tycker att det är roligt längre.

”Paranormal activity” är en bra skräckfilm av flera anledningar, men framför allt har man verkligen lyckats med den dokumentära känslan. När det vanliga distanserande filmiska filtret är bortplockat kryper skräcken upp i knäet på åskådaren. Skådespelarna, som är både okända och normalviktiga, är skickliga och använder sig till och med av sina egna namn för att bidra till autenticiteten. Känslan av att detta kan hända vem som helst blir påtaglig. Den ensamma kameran ger ett begränsat synfält, vilket också bidrar till obehaget. Fast mest överraskande är kanske att man faktiskt inte vet vad som ska hända. ”Paranormal activity” är oförutsägbar och det är stort i genren.

Det enda som kan vara till nackdel för filmen är egentligen samma sak som lyft den – hajpen. Nu har säkert även denna recension bidragit till hajpen, men en varnande finger bör ändå höjas inför alltför högt ställda förväntningar. Du kommer inte att kräkas eller springa ut ur salongen av rädsla. Du har redan sett värre grejer från Japan. ”Paranormal activity” spelar mycket på vad du inte får se, på din fantasi. Låt den få göra det.
SARA LUNDVALL

http://www.folkbladet.nu/?p=160584

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar