fredag 4 september 2009

Olidligt för en vuxen människa att utstå

Bland det bästa jag vet är att gå på pressvisning och recensera film. Man får kaffe innan och en pratstund med andra recensenter. Sedan meddelas vilken salong som visar vad och man kryper in i mörkret, ibland helt ensam. Men det är inte alltid lika roligt. Det kan vara olidligt plågsamt. Som i går:

G-FORCE
Filmstaden, Umeå
Regi: Hoyt H Yeatman Jr
Svenska röster: Figge Norling,
Alexandra Rapaport, Gustaf Hammarsten
med flera

Betyg: 1

TREVLIG FAMILJEFILM ska klara av att underhålla både barn och vuxna. Den ska ha en tydlig handling, alternativt bygga på en klassisk saga, innehålla hjärtliga skämt och gärna ett gulligt djur som är rappt i käften.”G-Force” har inget av detta. Ett gäng marsvin som hetsar runt till musik för actionfilm lyckas varken skapa spänning, humor eller mysfaktor. Maken till ocharmiga marsvin får man faktiskt leta efter. När skämten inte träffar rätt hjälper det inte att de facebookar och gör alla saker som moderna människor gör.”G-Force” förblir som ett A-team-avsnitt, fast sämre, och med irriterande marsvin.

TROLIGTVIS HAR mycket humor gått förlorat i dubbningen till svenska, då originalrösterna görs av bland andra Nicolas Cage och Steve Buscemi, ett par som säkert kan rädda upp en del. Dessutom innehåller dubbningen direktöversättningar från engelskan, vilka säkert synkar bättre med läpprörelserna, men samtidigt är det få svenskar som använder fraser som; ”Utsidan. Nu” och ”Jag känner mig tio meter hög”.
Handlingen då? Jo, G-force, som är ett gäng specialtränade agent-marsvin, ska rädda världen från en ondsint miljardär. Det gör de genom att springa mycket, tala fort och ladda hem hemliga filer. Man har även lyckats klämma in det korkade, tjocka marsvinet som gillar att äta och lata sig, så att inte den stereotypen ska riskera att glömmas bort. Kanske skulle ”G-force” nå upp till en tvåa i betyg med originalröster och 3D-glasögon, men det här är nästan olidligt för en vuxen människa att utstå.

Publicerad i VF 2009-09-04

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar